Vanliga frågor

Kan alla fläckar tas bort?

Tyvärr inte. Icke-borttagbara fläckar kan till exempel orsakas av

 • superlim (fläckarna är alltför intensivt härdade)
 • (teckning)-tusch (inte på vattenbaserad)
 • Edding®
 • permanent bläck/filtpennor samt permanenta kulspetspennor. De flesta av dessa skriver i svart.
 • Fläckar som är pigmentbaserade och har tvättats innan fläckborttagning och/eller har strukits kan inte heller tas bort längre.
Vilka typer av fläckar finns det?

En fläck är en förorening på ytan av ett material, som textiler. Fläckar kan uppstå på en mängd olika sätt och har många olika orsaker. Här är fyra huvudkategorier:

 • Fettfläckar (t.ex. från matlagningsolja eller kräm),
 • Proteinbaserade fläckar (t.ex. från blod eller mjölk),
 • blekbara fläckar (t.ex. fruktjuice, kaffe, rött vin, te, mögel, osv.) och
 • fläckar som innehåller pigment (t.ex. penna, filtpenna, vattenfärg, läppstift, fett, jord, smink osv.)
 • Dessutom finns det också en kategori av specialfläckar, exempelvis rost och de så kallade blandade fläckarna, som består av en kombination av olika fläcktyper.
Vad blekmedel?

Blekmedel avlägsnar fläckar från frukt, grönsaker, te, kaffe, vin osv. genom oxidation, dvs. med hjälp av syre. De bleker även vita färger och har en antibakteriell effekt. På grund av den blekande effekten rekommenderar vi ett färgbeständighetstest på färgade textiler före själva behandlingen. Textiler tillverkade av ny- eller merinoull som kashmir får inte behandlas med blekmedel, eftersom dessa skulle attackera de proteinrika naturfibrerna.

Vad är tvättillsatser?

Tvättillsatser är produkter som används som tillskott till tvättmedel och ökar tvättprestandan.

Vad är visuella vitmedel?

Optiska vitmedel är föreningar med fluorescerande egenskaper. Deras syfte är att öka textilens vithet genom att kompensera för den gulaktiga färgtonen: det ultravioletta ljuset som absorberas från solljus utstrålas igen som en svag blåaktig fluorescens som är den kompletterande färgen i en gulaktig färgton. Detta leder till att textilen ser "vitare" ut.

Vad är oxidering?

Ett ämnes reaktion med syre kallas vanligen oxidering. I en mer utförlig förklaring beskrivs den som en kemisk reaktion under vilken elektroner släpps ut. En praktisk tillämpning för detta är syrebaserad blekning.

Vad är enzymer?

De finns vissa proteiner som påskyndar olika kemiska processer i en organism, eller de är vad som faktiskt möjliggör dem. I rengöringstillämpningar stödjer enzymer nedbrytning eller "upplösning" av organiska föroreningar och används därför som en viktig komponent i rengörings- och fläckborttagningsprodukter. Enzymer är mycket effektiva proteiner som även klarar av att utföra uppgifter i små mängder och vid låga temperaturer. Beroende på deras effekt finns det en skillnad mellan: amylas, cellulas, lipaser och proteaser.

Vad är lösningsmedel?

Lösningsmedel är vätskor som löser upp aktiva ingredienser utan att ändra deras sammansättning. De bidrar till rengöringseffekten och avdunstar delvis efter applicering. De används ofta för avlägsnande av envis självhäftande smuts som olja, fett, vax, tjära, färger, beläggningar och lim.

Vad är naturliga fibrer?

Det finns två typer av naturliga fibrer:

 • växtbaserade naturfibrer som är tillverkade av cellulosa, såsom bomull, linne eller lin, hampa, konstsilke, osv. De är kompatibla med värme, friktion och syrebaserade blekmedel. De är enkla att bleka eftersom de kan tolerera en viss grad av alkalinitet. Man bör emellertid inte utsätta dem för syror.
 • djurbaserade naturliga fibrer såsom silke, ull, merinoull, kashmir osv. Precis som mänsklig hud innehåller de proteiner och är därför mycket känsliga för värme, friktion och syrebaserade blekmedel.
Vad är konstfibrer?

Det finns två typer av konstfibrer:

 • kemiskt baserade, exempelvis polyamid (PA), polyakrylamid (PAC), spandex, lycra, polyester (PES), osv.
 • cellulosabaserade, exempelvis viskos (CV), lyocell, modal, kupro, acetat, osv. De är mycket känsliga för friktion och syrebaserade blekmedel. De har dessutom en nedsatt våt draghållfasthet. Därför kan man kanske inte tillämpa Dr. Beckmann Stain Devils Office & DIY på dessa fibrer.

Båda typerna av konstfibrer är syntetiskt tillverkade fibrer.

Vad är syror?

Syror är (oftast mycket) frätande vätskor som ska hanteras mycket varsamt (till exempel saltsyra, svavelsyra, salpetersyra). Med vissa syror är det möjligt att lösa upp kalk och lösa upp och avlägsna rost.

Vad är alkaliernas (baser) uppgift i rengöringsprodukter?

Ammoniak, soda, natrium och kaliumhydroxid är de viktigaste ingredienserna i smutsupplösande alkalier eftersom de kan avlägsna särskilt envisa fett- och oljebaserade avlagringar (t.ex. i ugnen) och hinder (t.ex. i avloppet). Alkalier kan dock inte lösa upp kalk. Rengöringsmedel som huvudsakligen består av starka baser är frätande. Varningsetiketter och säkerhetsmeddelanden måste följas exakt.

Vad är polermedel eller mikropolerpärlor?

I slipande ämnen, metallputs och ugnsrengöringsmedel, fungerar de så kallade slipande komponenterna som mekanisk slip- och polerelement. Deras kornstorlek och hårdhet är sammansatt på ett sådant sätt att ytorna rengörs utan att förstöras.